Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hannibal: Minden, ami a kultuszt övezi - (II.rész)
2017. február 06. írta: Molnár Mia

Hannibal: Minden, ami a kultuszt övezi - (II.rész)


"Lehet, hogy napról napra éhezze a nőt és jóllakjék a puszta látványától? Úgy vélem, lehet. De a nő vajon képes-e rá, hogy viszonozza ezt a vágyat?"

  

Hannibal című thriller Thomas Harris azonos című regénye alapján készült, a tíz évvel korábban jelentős sikert aratott A bárányok hallgatnak folytatásaként (1991).

2001-ben került mozikba a Hannibal, a rendezői székbe pedig Ridley Scott ülhetett.

Meglepő módon, az előző részt jegyző Jonathan Demme elolvasva a forgatókönyvet, túl véresnek találta azt. Ironikus, hogy a részben igaz történeten alapuló James Gumb "varrónői karrierjét" bemutató és nem kevés véres jelenetet tartalmazó Bárányok ...-at nem találta annak. Könnyen lehet, hogy az írónak ihletet adó valódi gyilkos hátterét és tetteit nem olvasta.

Scott, rendezőgenerációjának megbecsült és elismert tagja. Sikerét az 1979-es A nyolcadik utas: a Halál hozta meg, majd ezt követte 1982-ben a Szárnyas fejvadász. (Az Alien-filmek további részei is nagy sikernek örvendnek. Idén még a Szárnyas fejvadász 2. forgatására is alkalmunk nyílt belesni Budapesten, de ppssszt… ez titok. Habár, Mr. Fordot gyakorlatilag Magyarországon már mindenhol látni vélték.)

Nem is csoda, hogy ilyen hátérrel és rendezői beállítottsággal nem ijedt meg a véres siker lehetőségétől. 2000-ben került a mozikba a Gladiátor, mely kasszasiker lett, és Oscar-díjat ért. Ezután elkészítette a Hannibal-t, ami szintén siker lett.

Az eredetiség igényét mindig fenntartó rendező saját irányelveire hagyatkozva mintázta újjá A Bárányok hallgatnak borongós képvilágát, neurotikus atmoszféráját, nyomasztó, de kellően libabőrös hangulatát és szereplőmotivációit, és egyáltalán nem riadt vissza az újdonságoktól.

ridley-scott-movie-image-10.jpg

anthony-hopkins-_-ridley-scott-in-hannibal-_2001_1.jpg

Scott így nyilatkozott minderről:

" Állandóan jó anyagokra vadászom, melyek lehetővé teszik a számomra, hogy akármilyen kategóriában nagyszerű emberekkel dolgozhassak. Minden munkába a saját értelmezésemet próbálom belevinni, és mindig igyekszem létrehozni valami egyedit. Sosem féltem a folytatásoktól. Ha az anyag valóban jó, a tehetség úgyis megóvja az embert a középszertől és a közhelyes ismétlésektől. "

 

Ez olyannyira igaz rá, hogy az Alien és annak leszármazott filmjei, valamint azok látvány világa mind a mai napig ikonikus, és méltán hozza frászt bármely jó idegzettel rendelkező emberre. - nyilatkozta Scott.

A filmhez nevét adta a neves olasz producer, Dino De Laurentiis is, aki olyan sikerfilm részese volt, mint a Dűne. A zenét a méltán világhírű Hans Zimmer szerezte, aki sokszor dolgozott már együtt Scottal. Zimmer zenei képe megőrizte Howard Shore korábbi munkájának (A bárányok hallgatnak) egyes elemeit is.

Színészgárda: 

 

hannij.jpg

Hannibal:

 

A címszerepet másodszor is Sir Anthony Hopkins alakítja. Hibátlanul - mondanom sem kell. Úgy kapott Oscart a filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában, hogy mindössze 25 percet volt látható a filmvásznon!

  • Dr. Hannibal Lecter: Ha megtehetné, elvenné az életem, ugye?
  • Clarice Starling: Az életét nem.
  • Dr. Hannibal Lecter: Akkor a szabadságom. Azt elvenné, igaz? Gondolja, hogy akkor visszafogadná magát az FBI? Azok az emberek, akiket megvet, és akik megvetik magát. Gondolja, hogy kitüntetnék, Clarice? Kitenné az oklevelüket a falra, hogy nézegethesse? Hogy meglássa bennük a bátorságát, a gerincességét? Ehhez nem kell oklevél, Clarice. Csak egy tükör.

julianne-moore_10.jpgjodie-foster-julianne-moore-clarice-starling.jpg

Starling: 

 

Az FBI-ügynöknő szerepe Jodie Fosterről, Julianne Moore-ra szállt. Bár egyes hangok nem túl elismerően nyilatkoztak ezen választásról, végül a film bebizonyította, hogy jól döntött a rendező. Személy szerint, Moore alakítása szerintem lelkileg törékenyebb, de hihetőbb és jobb karaktert hozott, mint Fosteré. Kevésbé kislányos Moore, mint Foster. Moore-ból még szorult helyzetében is süt a szexualitás.

  • Hannibal Lecter: Mondaná-e nekem valaha is, hogy "Haggyja abba! Ha szeret, haggyja abba!"?
  • Clarice Starling: Soha nem mondanék ilyet.
  • Dr. Hannibal Lecter: Hmm... soha nem mondana ilyet? Jól válaszolt.

654687.jpg

 Verger:

 

Mason Verger-t Gary Oldman alakítja, akit szerepei alapján legtöbbször elvetemült bűnözőkkel azonosítanak. De azt nagyon is jól csinálja. (Pl: The Fifth Element, Drakula, Batman filmek - James Gordon, Harry Potter - Sirius Black, vagy a 44. gyermekben Nesterov tábornok.) A smink, vagy inkább annak hiánya, a maszk amit kapott, még így sem fedi el az őrült tekintetet (vagy ami maradt belőle). És a hangsúlyok, a kifejező mondatok pont jó helyeken, pont megfelelő hatást keltenek.

  • Mason Verger: Szeretnék elmondani egy gyermekkori emlékemet... Keresztény szellemű tábor volt. Az apám alapította olyan szegény sorsú kisfiúknak és kislányoknak akik hajlandóak voltak mindenre egy cukorkáért...  
  • Mason Verger: Ha a róka meghallja a nyúl visítását, rögtön odarohan, de nem azért, hogy segítsen.
  • Mason Verger: Mit gondol, Cordell? Mi a terve Lecternek a nővel? Megdugja, megöli  vagy megeszi?
  • Dr. Doemling: Szerintem mindhárom. Csak az a kérdés, milyen sorrendben.
  • Mason Verger: Talán már megbánta, hogy csak az arcomat adta a kutyáknak.
  • Dr. Hannibal Lecter: Nem, Mason. Örülök, hogy így látom.
  • Dr. Hannibal Lecter: Lökje be őt, Cordell, aztán mondja, hogy én voltam.

 

4364.jpg

Ez a bizonyos mondat ugye akkor hangzik el, amikor Hannibalt irónikus módon majdnem felfalják a vaddisznók, de erről majd késöbb.

ray-liotta-in-hannibal-_2001.jpg

julianne-moore-and-ray-liotta-in-hannibal-_2001.jpg

Krendler:

 

Ray Liotta jeleníti meg, akit szuggesztív személye tesz jellegzetessé, és nem csak az átható jeges kék tekintet miatt. Általában rá is rosszfiú-szerepeket osztanak. És milyen meggyőzően jól alakít egy igazi zsigerből utálatos, és "legszívesebben megütném"-karaktert. Még a halál vacsora asztalánál is egy bunkó paraszt.

 

wsol_1.png

  • Paul Krendler: Jesszusom, Starling, mi a fenét csinál itt a sötétben?
  • Clarice Starling: Az emberevésen töprengek.

351235463.jpg

Hannibal az elődjéhez hasonlóan nagysikert aratott, bár meglehetősen ellentmondásos fogadtatásban részesült, de nem ez a siker titka? Egyes kritikusok azon a címen vádolták Scott produkcióját, hogy látványvilága öncélúan brutális, története sekélyes és meddő, és hogy teljességgel megfosztotta Dr. Lecter figuráját korábbi erényeitől (ez kissé anbivalens egy sorozatgyilkos esetében,és nem is helytálló, még a könyv tükrében sem). Mások lelkesedtek a filmért, sőt, egyes vélemények szerint a Lecter-tetralógia legjobb darabja. Ha a teljes képet nézzük, nincs igazuk, bár Sir A. Hopkins zseniális, mint mindíg. De az összes Hannibal közül szerintem, az ifjú Hannibal ténykedését és életét összefolaló Hannibal Rising jobb, mint film. 

A Film cselekménye:

 

A szereplők és a színészek egyaránt öregedtek, hiszen a Hannibal cselekménye 10 évvel követi A bárányok hallgatnak elbeszélését.

Lecter a világ legintelligensebb pszichopatája. (Ezt majd kivesézem, hogy miért nem helytálló állítás, egy teljes cikket szánok, ill. ha úgy alakul, egy cikksorozatot a sorozatgyilkosokról.) Egy évtizeddel ezelőtt megszökött a börtönéből, és most a firenzei elit gondtalan sznobista életét éli. Művészettörténészként ténykedik. Amiről a film sajnos nem tesz említést, hogy újdonsült állását a jó Doktor úgy szerezte meg, hogy az előző kurátort akkurátusan felszolgálta az egész bizottságnak. Akik miután jóízűen kibeszélték gorombasága miatt (ami többek között a vesztét okozta), tudtukon kívül el is fogyasztották elődjét. Mindeközben, Starling egy akció csoportot vezet, és egy nem megfellő rajtaütés után bűnbakként veszik elő, majd felfüggesztik. Hannibal régi áldozata - a mostmár emberi roncsként vegetáló milliomos -, Mason Verger azonban bosszúra szomjazik, (az ominózus arcnyúzós jelenetsor zseniális ötlete és kivitelezése miatt) és mindenáron lépre akarja csalni a Doktort. Magához kéreti az éppen ráérő nyomozónőt.

989786468574_1.jpg

A sikere érdekében Verger lefizet mindenkit, információért vagy épen érdekei támogatásáért. Az ügynöknőt Krendler lehetetleníti el, természetesen nem ingyen. A firenzei rendőrségnél Pazzi nyomozó azonban felismerni véli az álnevet használó Lectert, kapzsiságában magán nyomozásba kezd. Ez okozza a végzetét, a korruptsága. A Doktor azonban stílusosabb, mint ő, és egy előadás végeztével egy ártatlannak tűnő magánbeszélgetés keretein belül, mint egy véletlenül megmemlíti a nyomozónak ősei hátterét. (Francescot oly módon végezték ki 500 évvel ezelőtt, megbocsáthatatlan árulásáért, hogy közszemlére téve belső szerveit, felógatták. Ami nem volt ismeretlen akasztási mód, de a teljesség kedvéért álltalában magával a belekkel lógatták fel a bűnöst.) Ezzel világossá téve a Pazzi vesztét. Találkozásuk végén valóban meggyilkolja a felügyelőt. A híres hirhedt, belekkel kint, vagy belekkel bent mondatsor hangzik itt el.

d6be5-kinopoisk-ru-hannibal-8656.jpg

  • Hannibal Pazzinak: Tudja komolyan gondolkostam rajta, hogy meg egyem-e a feleségét.

Lecter tudatában van, hogy Verger üldözteti, és Pazzi minden információt kiadot neki halála előtt. Elhagyva Olaszországot, Starling a nyomába ered, mint egy utolsó kívánságképpen látni szeretné a nőt. Verger emberei számítanak ezen hóbortjára, úgymond gyenge pontjára, így követik az ügynöknőt. És a szeme elől rabolják el az álltala üldözött sorozatgyilkost. Verger magántelkére viszik. Eleget téve Mason perverz bosszújának, az ért és vélt sérelem miatt (ami mint etikai, mint személyes véleményem szerint, jogosan kapott a Doktortól, mert gyerekeket és a saját húgát is molesztálta), Lectert a disznók elé kívánja vetni és díszpáholyból nézni annak halálát.

419_6_screenshot.png

Az ötlet nem rossz, sőt annyira jó, hogy a sororzatban már nem mertek előhozakodni vele, nehogy valaki ihletet kapjon. Hiszen, egy disznó mindenevő, ha éhes egy falatot sem hagy a táplálékából, legyen az hús, vagy csont, ember, vagy konc. Az is igaz, nagy inség kéne ahhoz, hogy élve felfaljanak bárkit is, mégha vaddisznóról is legyen szó.

hannibal_2001_1.png

A Doktor közönnyel és nyugalommal fogadja a fenyegetést. Verger az istállóban egyvalamivel nem számolt, Starling ügynökkel. Akinek a mentőakciója űzpárbajba torkollik, egy gellert ért golyót kap a vállába. A káosz közepette kihasználva a vért, a fájadalom bizonytalanságát, és a kín hangját. Hannibal egy mondattal lökést ad Verger orvosának, ő pedig szó szerint Masonnek. Lecter helyett így Verger kerül az agyarak közé.

  • Lecter: Lökje le Cordell. Aztán mondja, hogy én voltam.

25.jpg

Az ájult és sebesült Starlinggal a karjáiban kisétál a mészárszékről. (Van valami megnyugtatóan szentimentális ahogy egy mezítlábas sorozatgyilkos maszkban, egy vérző nővel a karjában sétál ki a naplementébe, mögötte az istálló és a sikoltozás, meg a döghalál.)

f2bd9510a5a82c441d4174a3fd4a5679_1.gif

A történet végső színtere Paul Krendler tóparti háza: az utolsó emberé, akinek Lecter még némi "elszámolással" tartozik.

5395a4e8212aeed4283bd163cb030909.jpg

Előbb elkábítja a férfit, majd akkurátusan körbefűrészeli a koponyáját, és irtózatos körülmények között saját agyvelejéből ad számára ínyenc kóstolót. Krendler lassú végvonaglás után meghal, de Starling rátámad a Doktorra. Hannibal leszereli a régi bizalmast, majd elmagyarázza, hogy eljött a menekülés ideje.

Lecter, hajszálnyival a rendőrség erőinek érkezése előtt, rejtélyes körülmények között átkel a tavon, és tűzijátékkal fejezi be nem mindennapi ámokfutását. A legutolsó jelenetsor már egy messzire tartó repülőgépen éri utol a pszichiátert, ahol válogatós kisgyermeket kínál meg "emberi étkekkel", majd elsötétül a vászon, és csak Hannibal Lecter vérfagyasztó pillantása marad – a rejtekből figyel bennünket.

julianne-moore-in-hannibal-_2001.jpg

  • Dr. Hannibal Lecter: Átutaztam a fél világon, hogy futni lássam, Clarice. Most én futok, jó?

A bejegyzés trackback címe:

https://bagolylepke-konyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr868015233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása